Skærtorsdag

Allerførst skal I se en lille hilsen som optakt til dagen:

Skærtorsdag er torsdagen i den stille uge, dagen før langfredag i påsken. Ifølge Bibelen var det på denne dag, Jesus indstiftede nadveren og vaskede sine disciples fødder rene. "Skær" betyder "ren", som i udtrykket "ren og skær", heraf navnet skærsilden.

De Mindstes Bibel. Genfortalt af Synne Garff. Illustreret af Lillian Brøgger og Cato Thau-Jensen. Bibelselskabets Forlag 2007

Ordene som præsten siger inden nadveren:

Vor Herre Jesus Kristus tog i den nat, da han blev forrådt, et brød, takkede og brød det, gav sine disciple det og sagde: "Tag det og spis det; dette er mit legeme, som gives for jer. Gør dette til ihukommelse af mig!" Ligeså tog han også bægeret efter måltidet, takkede, gav dem det og sagde: "Drik alle heraf; dette bæger er den nye pagt ved mit blod, som udgydes for jer til syndernes forladelse. Gør dette, hver gang I drikker det, til ihukommelse af mig!"

Spørgsmål:

1. Hvad betyder ordet nadver og hvad betyder ordet skær?
2. Hvad betyder ordene: sakramente, ihukomme, kalk og udgyde? De må gerne googles.
3. Hvad får man ved nadveren?
4. Hvilken dag indstiftede Jesus nadveren?

Nadveren er ikke bare et mindemåltid. Kristne tror på, at Jesus fortsat er sammen med dem, der deler brødet og vinen. For mange kirkegængere er nadveren det vigtigste i gudstjenesten. Ved altergang oplever de Guds nærvær stærkest. Det er også her vi bliver mindet om, at vi er elskede. Vi høre om, hvordan Jesus elskede verden og menneskene så meget, at han tog deres synd på sig og tog den med i døden.
I mange kirker er alterskranken en halvcirkel. Den skal minde os om, at den fortsætter som en usynlig cirkel et andet sted og en anden tid. Nadveren er et fællesskab med kristne verdens over, og med dem, der levede før os, og dem, som skal komme efter os.
Prøv at tænke på vores alterskanke (hvor vi knæler) i Jyllinge Kirke og den i Hellig Kors Kirke? Hvilken én synes du symbolisere det bedst og hvorfor?
Se på billederne, som er et udsnit af kunstneren Thomas Kluge altermotiv i Stor Magleby Kirke.
Hvor mange roser er der? Hvor mange disciple fulgte Jesus? Hvad tror du roserne symboliserer?
Der ligger et æg, hvad er det et symbol på? Der løber vin ud over nogle penge (blodpenge). Hvem modtog 30 sølvpenge for at forråde Jesus?

Hvorfor er der et lam? Tænk på det I lærte i går om den jødiske påske.
Hvad betyder ordet påske?
Der er også fisk på alterbillede. Men hvorfor? Læs: https://www.bibelselskabet.dk/vidste-du-om-fisken

Løs en quiz om påsken: https://kristeligt-dagblad-redaktion.leadfamly.com/quiz-test-din-viden-o...
Hver dag får du en lille opgave. Du skal først aflevere opgaven efter på fredag, når du har løst hele opgaven. Hver dag skal du finde et bogstav, som du på fredag skal sætte sammen til et ord og sende (du får besked på hvordan).

Alle skal sende, og vi trækker lod om 10 påskeæg blandt dem, der har svaret rigtigt.
Dagens opgave er: Hvad hedder forfatteren til bla. Romerbrevet og Korintherbrevene? Du skal bruge det første bogstav i navnet.
 Husk at sige Trosbekendelsen høj og bede jeres fadervor. En god måde at runde af på i dag smiley